илюстрация: zooobqvi.baubau.bgОпасността от разпространение на африканската чума по свинете у нас

...
илюстрация: zooobqvi.baubau.bgОпасността от разпространение на африканската чума по свинете у нас
Коментари Харесай

Радикални мерки срещу свинската чума: Предлагат електрическа ограда по сухопътната граница с Румъния

илюстрация: zooobqvi.baubau.bg

Опасността от разпространяване на африканската чума по свинете у нас е извънредно огромна. Констатирано е огнище на болестта на към 150 км от границата на България – в региона на румънския град Тулча, заради което опцията болестта да се придвижи на наша територия е изцяло действителна.

За това предизвести на профилирана среща във Варна шефът на Североизточно държавно дружество инж. Веселин Нинов. Съвместно с шефа на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев и специалисти той обясни подхванатите превантивни ограничения в горските територии.

„ Мeрки за ограничение разпространяването на болестта се взимат от година, само че към този момент се нуждаем от радикални дейности. През последните години числеността на дивите прасета у нас се усили доста, което е причина за висока смъртност при вероятно огнище на болестта в България. Драстичното понижаване на популацията в оптимално къси периоди има решаващо значение, с цел да успеем да предотвратим разпространяването на болестта ”, изясни пред публицисти инж. Нинов.

Той осведоми, че към този момент са инициирани и законодателни промени, като се обмисля построяването на електропастир - краткотрайна ограда по сухоземната граница на България и Румъния, която да стопира прекосяването на дивите свине у нас. Българските специалисти черпят опит от задграничните си сътрудници, които се борят с рисковото заболяване.

„ В Германия да вземем за пример се ползват голям брой ограничения за поощряване на отстрела, в това число и спомагателни 5 дни заплатен отпуск за ловците ”, уточни инж. Веселин Нинов. „ Заразата се предава най-много от хората, които придвижват скотски артикули, от птиците, хищниците. Основен развъдник обаче е дивата свиня ”, акцентира шефът на СИДП. Той сигнализира, че болестта е смъртоносно за домашните свине и предизвиква стопански вреди на Европейски Съюз за милиарди.

„ От предходната седмица дружно с Регионалното ръководство по горите и органите на Агенцията за сигурност на храните интензивно организираме срещи с ръководители на ловни дружини и стопанисващите държавните дивечовъдни сектори. Мащабната разяснителна акция е значима част от превантивните ограничения, които са наложителни в актуалната обстановка ”, посочи още шефът на СИДП и добави, че ранното определяне на болестта също е от основно значение за ограничение на разпространяването му. Ловният специалист на предприятието инж. Тервел Стефанов обърна особено внимание на ловците да предават за проучване проби от всяко отстреляно животно.

„ Задължително е да се регистрира детайлно мястото на съответния отстрел, тъй че при положение на позитивна проба, огнището на болестта да бъде тъкмо локализирано ”, разясни инж. Стефанов. Той прикани при организирането на ловни излети да се съблюдават прецизно условията за сигурност, а ловните дружини да поддържат непрекъсната връзка с горското стопанство.

„ Разпространението на болестта е обвързвано с държанието на популацията, с миграционните процеси и размножителния интервал. Затова през юни – юли се регистрира летен пик, само че той не зависи от характера на вируса ”, разяснява в отговор на поставените въпроси доктор Даниел Денев, шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ при Областната дирекция по сигурност на храните – Варна. Той бе безапелационен, че съгласно последните изследвания даже ларвите на мухите разнасят болестта на далечни дистанции. „ Вирусът се задържа в загнили трупове до 6 месеца, а в замразено месо – до 1000 дни ”, предизвести доктор Денев.

Той даде подробна информация за признаците и метода на протичане на африканската чума по свинете, като обясни и разликите й с класическата. Експертът увери, че заболяването не е рискова за хората, само че може да ликвидира популацията на свинете на територията, на която се популяризира. В полемиката през днешния ден във Варна се включиха и представители на Държавното ловно стопанство „ Шерба ”, на горските стопанства във Варна, Добрич, Генерал Тошево и Суворово, които са част от СИДП, както и на дивечовъдни сектори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР